OKULUMUZ TARİHÇESİ

03.04.2015 2621

ENGİNALAN KÖYÜ İLK VE ORTAOKULU TARİHÇE

 

Okulumuz, şu andaki eski okul ile muhtarlık binası arasında toprak bir binada 1953 yılında eğitim- öğretime açılmıştır.

 

Köyün eski adı "Pulur" olduğundan okul da "Pulur Köyü İlkokulu" olarak hizmet vermiştir. Daha sonradan Pulur adı Enginalan olarak değiştirilmiştir. Zamanla toprak binanın ihtiyaca cevap vermemesi ve sağlıksız oluşundan yeni okul binası, yani şu an mevcut olan eski bina inşa edilmiştir. 1962 yılında eğitim – öğretime açılmıştır.

 

Daha sonraki yıllarda bu yeni bina da ihtiyaca cevap vermediği için bir (1) dersliğe gerek duyulmuştur. Devlet-köylü işbirliği ile aynı binaya bitişik olarak bir (1) öğretmenler odası ve bir (1) derslik ilave edilmiştir. Bu binada dört (4) derslik bulunmaktadır. Bu binanın da yetersiz olması nedeniyle Mayıs 2000 tarihinde üç (3) katlı on (10) derslikli yeni binanın temeli atılmıştır. Bu bina iki yüz bin (200.000) Amerikan dolarına Dünya Bankası tarafından yaptırılmıştır.

 

19 Şubat 2001 tarihinde Iğdır Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından törenle eğitim ve öğretime açılmıştır. Yeni binanın hizmete girmesi neticesinde Iğdır Merkez Ziya Gökalp İlköğretim okuluna taşınan öğrencilerimiz, kendi okulumuzda öğrenimlerine devam etmeye başlamışlardır.

 

Elazığ (8.) Sekizinci Kolordu Komutam Sayın Engin ALAN Paşa 2002 yılının başlarında köyümüzün adının da Enginalan olduğunu öğrenerek "Artık bu köy benim köyümdür" diyerek okulumuza ve köyümüze ilgi ve alaka göstermiştir. Okulumuz eski binasını tamirattan geçirerek yeni binada bulunan kalorifer sisteminden bu binaya kalorifer tesisatı çektirmiştir. Ayrıca eski ve kullanılmaz olan elektrik tesisatının yenilenmesini de yaptırmıştır.

 

Öğretmenler odasına masa ve dolap, kütüphaneye dolap, laboratuar için masalar yaptırmıştır. İdari işlerin daha kolay ve çabuk yapılabilmesi için (1) bir adet bilgisayar ve yazıcısı hediye etmişlerdir.

 

Kendilerinin girişimleri neticesinde 5. Hudut Alay Komutanı Albay Musa ERSEVER bey de bizlerle yakından ilgilenmişlerdir. Okuldaki onarım ve yapım işlerinin askerler tarafından yapılmasını sağlamışlardır.

 

 

Bu çalışmalar sırasında Doğubeyazıt (1) birinci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Necmettin BAYKUL Paşa da bizlere yardımcı olmuşlardır.